Online Typeles Blind Typen: gratis typecursussen
Online typecursus, typelessen: Over het typen

Hans de Bruijn schreef het artikel QWERTY, De wonderbaarlijke geschiedenis van de typemachine.

De typemachine heeft onze levensstijl en sociale structuren veranderd en grote invloed gehad op literatuur, emancipatieprocessen, oorlog, verzet en politiek. Toch waren haar uitvinders slechts op zoek naar een apparaat dat pagina's kon nummeren en waarmee blinden makkelijk konden schrijven.
Lees verder...


Kijk eens op de site www.schrijfmachine.be waar vanalles over (oude) schrijfmachines te zien is.


Verschillende toetsenbord indelingen
De standaard Amerikaanse toetsenbordindeling die we in Nederland ook kennen, staat alom bekend als het Qwerty-toetsenbord. Er zijn ook andere indelingen mogelijk zoals de AZERTY-indeling en de QWERTZ-indeling. Een van de meest voorkomende alternatieve indeling is de DVORAK-indeling. Deze indelingen komen nog uit de tijd van de typemachine en zijn toen zodanig ontwikkeld dat de kans dat de hamertjes van de schrijfmachine in elkaar vast kwamen te zitten, zo klein mogelijk was.

- Een Azerty-toetsenbord is een toetsenbord dat op Franstalige gebruikers is gericht. In bepaalde landen kunnen wel dezelfde toetsenbordindelingen gebruikt worden, maar in detail zijn er toch verschillen. Engeland heeft bijvoorbeeld het pond-valutateken boven de 5 staan. Ook staat er een aanhalingsteken boven de 2 en niet zoals bij ons het apenstaartje.

- In Nederland wordt ongeveer voor 90% het Amerikaanse toetsenbord gebruikt, maar eigenlijk is dit minder geschikt voor het typen van lange Nederlandse teksten. Dat komt omdat er op het Amerikaanse toetsenbord niet makkelijk vreemde tekens zijn in te voeren. Denk dan aan accenttekens of trema's.


De Universiteit van Regensburg heeft een methode ontwikkeld om een gebruiker aan de hand van zijn typetechniek te herkennen. De techniek moet wachtwoordbeveiliging gaan vervangen.

Psylock, zoals het programma heet, houdt de typesnelheid en het typeritme bij, maar daarnaast wordt ook gekeken naar wat voor soort fouten vaak gemaakt worden, hoe die worden verbeterd, hoeveel vingers er gebruikt worden tijdens het typen en of de typist links of rechts is.

Het programma werkt eenvoudig: de gebruiker typt een zin over en de software controleert ondertussen of de typemethode overeenkomt met het gekozen profiel. Moeheid, stress of een handblessure kunnen invloed hebben op de accuratesse, waardoor Psylock niet in alle omstandigheden toegepast kan worden. Een traditioneel wachtwoord moet dan alsnog uitkomst bieden. De onderzoekers werken sinds 1993 aan het programma en zijn zó overtuigd van de veiligheid, dat gewerkt wordt aan de integratie van Psylock met software voor digitaal bankieren. Verder is men druk bezig met verdere implementatie van de techniek: vanaf het komende collegejaar gaan alle medewerkers en docenten van de Duitse universiteit en een aantal bedrijven met het programma werken.

De onderzoekers hopen op den duur zover te komen dat er een wereld zonder wachtwoorden ontstaat. Om dat doel te bereiken, wordt onder meer gewerkt aan programma's waarmee op een computer kan worden ingelogd en waarmee toegang verkregen kan worden tot beveiligde websites. Verder is men al aan het denken over software die constant controleert of de juiste gebruiker nog wel achter het toetsenbord zit. De makers van Psylock hebben laten weten dat een licentie ongeveer 8 euro per gebruiker zal kosten. Via www.psylock.de kunnen geïnteresseerden een demoversie van de software testen. Ook is het daar mogelijk om 'aanvallen' uit te voeren op andermans account, zodat kan worden nagegaan hoe goed de beveiliging in de praktijk werkt.

  Typelessen
1 Online gratis Typecursus I
2 Blind Typen Cursus
3 Foutloos Typen
4 Dubbeltypen

Typespelletjes
Alle toetsen in een zin
Leuke Links

  Informatie over typen
Met welke vingers type je

Typevaardigheid vergroten
Tips om goed te leren typen
Haal het beste uit je typecursus
De waarde van je typevaardigheid
Overzicht typecursussen
Over het typenKies je eigen gratis typecursus op typeles-typeles.nl