Online Typeles Blind Typen: gratis typecursussen
Overzicht typecursussen

Hieronder een overzicht van verschillende typecursussen die op internet worden aangeboden.


Typeles op school in de klas


NTI

De computer is thuis en op het werk niet meer weg te denken. Voor e-mailen of chatten, voor studie of belastingaangifte, voor boekhouding of het bijhouden van uw agenda, receptenboek of dagboek, wie kan zonder pc? Een goede typevaardigheid is dus reuzehandig in het dagelijks leven. Beter gezegd: onmisbaar. Want een juiste toetsenbordvaardigheid en een goede werkhouding helpen ook om RSI te voorkomen. Daarom biedt het NTI nu de gloednieuwe cursus Blind typen aan.

Snel en foutloos
U leert snel en praktisch foutloos typen met tien vingers. Niet in één dag, maar stap voor stap, via een aantrekkelijke lesmethode. Snel kunnen typen is niet alleen handig en tijdbesparend. U houdt in uw hoofd ook meer ruimte voor andere dingen. Zo kunt u zich beter concentreren op de inhoud van waar u mee bezig bent.

In 12 weken
Met deze nieuwe NTI-cursus, die in samenwerking met Scheidegger wordt aangeboden, leert u in slechts 12 weken typen als een professional. Zodat u vaardiger en efficiënter op uw pc kunt werken. Een half uurtje per dag oefenen is al voldoende om zeker van het diploma te zijn. Aan het eind van de opleiding kunt u examen doen bij Scheidegger en zo het felbegeerde Scheidegger-diploma halen. Scheidegger heeft een reputatie die klinkt als een klok, en staat al vele jaren bekend om haar hoogwaardige toetsenbordvaardigheidstrainingen.

Diploma
En met dat typediploma op zak toont u bovendien aan over een goede typevaardigheid te beschikken. Dat is eveneens handig voor als u gaat solliciteren naar een baan waar een goede typevaardigheid is vereist. U haalt namelijk wel minimaal 130 aanslagen per minuut na het afronden van deze opleiding. Dankzij het beproefde tienvingerblindsysteem.

Gratis toetsenbord
U ontvangt bijvoorbeeld gratis een toetsenbord met gekleurde stickers, dat op elke pc is aan te sluiten. Dat maakt het oefenen een stuk eenvoudiger. U kunt meteen aan de slag.

Huiswerkbegeleiding
U krijgt huiswerkbegeleiding van ervaren docenten, per post of per e-mail. Geheel naar eigen keuze. U volgt de cursus volledig in uw eigen tempo. U bepaalt zelf hoeveel tijd u per week aan de cursus kunt besteden. Uw docenten zien exact wanneer u rijp bent voor het examen.

Gegarandeerd succes
Deze interactieve cursus biedt u gegarandeerd succes. Denk u eens in, de rest van uw leven profiteert u van uw uitstekende typevaardigheid. En u bespaart tijd en ergernis over spelfouten die u onnodig ophouden. Bovendien hebt u minder kans om de gevreesde computerziekte RSI op te lopen


Asrom Computeropleidingen

Cursusinformatie - Kindercursus
Onderstaande informatie staat ook hier als pfd-bestand (280 kb). Klik voor de kinderfolder hier (2.28 Mb).

De kindercursus wordt gegeven aan kinderen vanaf 8 jaar, wanneer de handen groot genoeg zijn voor het toetsenbord en zij kunnen lezen. Natuurlijk is het wel per kind verschillend en moet de cursus ook 'leuk' gevonden worden.

In het begin van het schooljaar worden er in Lansingerland en omstreken flyers uitgedeeld op school. Heeft u de flyer niet ontvangen of wilt u eerder inschrijven? Dan kunt u zelf bellen naar Astrid Romijn, rechtstreeks nummer: 010-5190780 of het inschrijfformulier invullen en zodat uw kind eerder ingeroosterd kan worden.

Er zijn twee soorten cursussen. De lesopbouw is gelijk alleen de duur en frequentie is verschillend:

Vier lessen van 5 kwartier. De ideale cursus om in korte tijd efficiënt te leren. Na de cursus kun je blindtypen (op voorwaarde dat je flink oefent) maar het vergt wel doorzettingsvermogen om goed te kunnen typen op tempo. Het cursusgeld voor 4 lessen, inclusief boeken is Ç 125,00. Acht lessen van 3 kwartier. Iedere les van de andere cursus is verdeeld over 2 lessen. Zo ben je langer bezig en klaar voor het proefexamen (6 kwartier) en ten slotte voor het echte examen (6 kwartier), afgegeven door een landelijk erkend exameninstituut. Het cursusgeld voor 8 lessen, inclusief boeken, proefexamen en examengeld is Ç 250,00. Bij de cursus met examen ontvangt uw kind een tegoedbon van kantoorboekhandel Janneke in Berkel en Rodenrijs, ter waarde van Ç 15,00 aan schoolartikelen. Hieronder vindt u: Lesopbouw, Sprookje, NIEUW: blindtypen MET examen, Over huiswerk, oefenen, niet kijken, tempo, houding, en hoe ouders kunnen helpen. En een traditionele typecursus?

Lesopbouw
In de les leer je eerst de plaatsing van de toetsen met behulp van een werkboek: driekwart van de les zonder toetsenbord! Vier kleuren zorgen ervoor dat je onthoudt welke vingers je moet gebruiken.

Iedere letter, ieder cijfer of leesteken heeft een eigen afbeelding. Deze worden gebruikt in acht verschillende verhalen die verteld worden. Tijdens het beluisteren van het verhaal ben je al aan het leren typen! Een achtergrondmuziekje tijdens het verhaal zorgt voor een ontspannen sfeer waarin effectiever geleerd kan worden.

Hierna volgen een vragenspel en een quiz, terwijl steeds herhaald wordt waar de letters zich bevinden. In het laatste deel van iedere les ga je pas daadwerkelijk met de computer oefenen. Dan wordt duidelijk dat je de toetsen in de les al blind kunnen typen.

Op deze manier wordt eerst de basisrij (middelste rij toetsen) geleerd, hierna de bovenste rij en de onderste rij en als laatste de cijferrij in de derde les. Ten slotte worden ook de leestekens geleerd waarbij uitgelegd wordt hoe de snelheid van het typen verhoogd kan worden. Aan het eind van de laatste les ontvang je een certificaat (met foto van de groep!). Ook wordt de foto op deze website geplaatst (tenzij jij dat niet wilt).

De nadruk wordt in deze cursus gelegd op het leren blindtypen; de snelheid komt vanzelf met de ervaring. Er wordt meer aandacht besteed aan het foutloos typen dan aan de typesnelheid.

Sprookje
Het zou een sprookje zijn als we vertellen dat je na 4 uur met 120 aanslagen per minuut een tekst blind kunt typen zonder één keer te oefenen. Toch kun je na de cursus echt blindtypen.

Natuurlijk gaat het typen nog erg langzaam. Er komt dus nog veel doorzettingsvermogen bij kijken om goed te leren typen. Het is noodzakelijk om iedere dag 1 of 2 maal een kwartiertje te oefenen om het aantal aanslagen per minuut te verhogen. Vergeet daarbij nooit dat accuratesse (foutloos typen) boven snelheid gaat! Tijdens het oefenen kun je blindtypen wat je maar wilt. Geen saaie woorden meer, maar oefenen met zelfgekozen tekst. Type een stuk uit je favoriete boek, ga MSN-en (als het mag van je ouders) of maak een werkstuk voor school. Is dat even 'handig'?

NIEUW: cursus Blindtypen met ECHT examen!
Wat zal het mooi zijn om na de cursus een ECHT diploma te halen, landelijk erkend. Daar heb je je hele leven plezier van! Voor het diploma moet je wel blindtypen kunnen typen met minimaal 45 aanslagen per minuut EN (bijna) foutloos. Dat klinkt moeilijker dan het is. Je mag tijdens het examen namelijk je werk (er moeten 3 stukken tekst ingeleverd worden) zelf verbeteren, net zo vaak als je nodig vindt. En je mag de spellingscontrole gebruiken van Word (het programma waar je in typt). Natuurlijk gaan we je eerst helpen hoe je het examen moet maken door eerst een oefenexamen te maken, net als een echt examen. Alleen dan mag je alles nog vragen en krijg je nog adviezen hoe je het beste te werk kunt gaan.

Om zover te komen is veel oefening nodig. Daarom worden de lessen voorafgaand aan het (proef)-examen verdeeld in 8 lessen van 3 kwartier (in plaats van 4 lessen van 5 kwartier), één les per week.

Zo kun je na 10 weken al een echt typediploma op zak hebben!

Over huiswerk
Zoals gezegd moet je iedere dag een kwartiertje oefenen met typen, alléén dan leer je blindtypen. Tijdens het oefenen (niet als je een werkstuk moet inleveren op school) mag je geen gebruik van de Backspace maken. Als je op het scherm je fouten niet kunt terugzien, weet je ook niet waar je extra op moet letten en waar op niet. Er zijn namelijk veel mensen die erg 'snel' kunnen typen omdat ze net zo vaak de Backspace gebruiken als de andere toetsen! Zonder Backspace kunnen zij niet foutloos typen. Dat mag jou toch niet gebeuren? Wij gaan dus voor foutloos en niet voor snelheid. Deze komt vanzelf wel.

Oefenen
Hoe moet je dan oefenen? Als je een typefout maakt, geef je een spatie en toets je de juiste letter in. Zo valt op het scherm direct op welke letters goed gaan en welke niet. Als je woorden uit het werkboek typt dien je deze drie maal achter elkaar te typen met een spatie. Er moeten ten minste drie juiste woorden getypt te worden. Voorbeeld van het woord kast: kast j kass kast kaa kast. Na drie woorden toets je de Enter in met je rechterpink en ga je door met drie nieuwe woorden.

niet kijken
Let wel op het volgende: niet kijken als je een letter niet weet te vinden. Al is het verleidelijk, je leert er niets mee (en je wilt leren blindtypen). Je hebt op dat moment wel de juiste letter, maar de volgende keer moet je dus weer kijken. Wil je dus snel het blindtypen onder de knie hebben, denk dan net zolang als het nodig is: wat was de afbeelding van die letter? In welk verhaal kwam hij voor? Welke kleur?

Indien je wel weet waar de toets zich bevindt maar je nog niet goed weet hoe je deze moet aanslaan dan mag je natuurlijk wel even kijken.

tempo
Ook belangrijk is je tempo. Type in één tempo je tekst. Niet de makkelijke letters snel en de moeilijke langzaam. In één tempo typen zorgt dat je eerst bewust alle letters foutloos kunt typen, hierna volgt vanzelf een sneller tempo en voor je het weet type je als een typiste: jij bedenkt de tekst en je vingers volgen automatisch, zonder dat je echt ' bezig bent ' met het typen.

houding
En zeker niet onbelangrijk: je houding. Zit recht, je mag leunen tegen de leuning maar zit recht. Je armen gebogen als een hoofdletter L. Daarom moet je niet te hoog en niet te laag zitten. Je gezicht recht naar voren (niet naar boven of opzij). Je voeten moeten de grond raken (en anders is een doos ook oké). Tijdens het oefenen mag je af en toe op de onderkant van het toetsenbord steunen, alleen om even te 'rusten'. Maar tijdens het typen kun je het beste alleen de vingers op de toetsen zetten zonder steun. Je hebt dan meer bewegingsvrijheid, ook om minder goed bereikbare toetsen te gebruiken.

Maak ook de opdrachten uit je werkboek af.

en hoe ouders kunnen helpen. Wij vragen de ouders de kinderen te motiveren om iedere dag een kwartiertje te oefenen. Niet een uur omdat ze de rest van de week geen tijd hebben. Juist met regelmaat en herhaling wordt het beste (en snelste) resultaat behaald. Hierboven bij 'huiswerk' staat wat we van hen verwachten.

Is de verleiding van het kijken te groot, dan wil een papieren servet uitkomst bieden. Het is licht zodat er geen hinder van is.

En nogmaals: oefen elke dag een kwartiertje en de cursus is geslaagd!

En een traditionele typecursus?
Om met tien vingers blind te leren typen moeten er via de traditionele typecursus vele saaie vinger-oefeningen worden gedaan op het toetsenbord. Op deze manier duurt het weken tot de plaatsen van de letters bekend zijn. Pas als alle letters geleerd zijn (aan het eind van de cursus), kan het tienvinger-systeem toegepast worden tijdens het typen. Tot dan blijft de verkeerde typevaardigheid gebruikt worden.


LOI

Snel typen
Snel typen is tijd besparen!

Stel, je typt met twee vingers en maakt veel fouten. Hierdoor kost het typen van een simpele e-mail je al enorm veel tijd. Laat staan het uitwerken van verslagen of rapporten! Die tijd kun je veel beter besteden, of je nu studeert of werkt. Maar de LOI, met een jarenlange ervaring met typecursussen, heeft nú de oplossing voor je. Ook als je (nog) sneller of beter wilt leren typen. Met de unieke û speciaal voor de LOI ontworpen û innovatieve, interactieve leeromgeving leer je binnen slechts twee maanden blind en foutloos typen met tien vingers. Zet nú die stap, want leren typen was nog nooit zo gemakkelijk én leuk!

Let op: voor kinderen die graag supersnel blind willen typen, is er de cursus Leren typen op de PC van LOI Kidzz!

De snelste manier om blind en foutloos te leren typen Het is leuk om te doen Je bespaart veel tijd Voor wie is de cursus Snel typen bestemd Deze compacte cursus is geschikt voor iedereen die op een leuke manier snel en foutloos wil leren typen.

Test je snelheid met de typtest en ontdek of deze cursus ook iets voor jou is!

Je einddoel
Straks kun je razendsnel en foutloos blind typen en houd je veel kostbare tijd over.

Inhoud van de cursus Snel typen
Deze compacte cursus is zo opgebouwd dat je het typen stap voor stap leert. Na het maken van een opdracht krijg je feedback via de innovatieve, interactieve leeromgeving. Je ziet direct wat je typesnelheid is en welke fouten je hebt gemaakt. Leren was nog nooit zo efficiënt!

Houding
Vaak wordt gedacht dat kennis van het toetsenbord volstaat om er vlot mee te werken, maar als een toetsenbord niet op de juiste manier wordt bediend, kan dat tot gezondheidsklachten lijden. Je leert om zonder naar je vingers te kijken te typen, zodat je niet steeds je ogen en je hoofd hoeft te bewegen om je vingers te controleren. Door afwisselende en interessante oefeningen over nieuwe toetsen, combinatietoetsen, het vormen van woorden en zinnen leer je blind typen in de juiste houding. Elke oefening wordt afgesloten met een test, zodat je je vorderingen goed in de gaten kunt houden.

Begeleiding op maat
Je ontvangt regelmatig een logboek met de resultaten van de door jou gemaakte opdrachten. Als je wilt, kun je dit logboek naar een docent van de LOI sturen. Je docent kijkt naar de resultaten en geeft je advies over welke oefeningen je kunt doen. Begeleiding op maat dus!

Dit krijg je thuis
Je maakt niet alleen gebruik van de unieke, interactieve leeromgeving, je krijgt ook nog ondersteunend lesmateriaal, een studiewijzer met daarin handige tips en een beschrijving van de juiste houding achter de computer.

Dit heb je nodig
Voor deze compacte cursus dien je te beschikken over een computer met minimaal de volgende specificaties:

een pc Pentium 3 of vergelijkbaar 128 mb geheugen Windows 98 Second Edition of later Windows-update uitgevoerd Internet Explorer 6.0 Word

Examen
Als je wilt, kun je examen afleggen. Het examen Snel typen wordt twee keer per jaar afgenomen door de LOI. Om te slagen, dien je minimaal 120 aanslagen per minuut te halen en je foutenpercentage dient minder dan 1% te zijn. Op je diploma komt jouw aantal aanslagen per minuut te staan. Handig op je cv!

Examengeld
Het examengeld voor Snel typen bedraagt Ç 120,û (2009).

Aanmelding
Na inschrijving ontvang je informatie over het aanmelden voor het examen.

Vooropleiding
Voor dit studiepakket is geen specifieke vooropleiding vereist.

Schrijf je direct in
Begin meteen! Bestel nu je pakket, dan kun je al binnen een paar dagen aan de slag. Doe het dus vandaag nog!

Een studiegids van deze opleiding is op dit moment niet beschikbaar. Alle informatie is hierboven te vinden.


PBST

"Typen op de computer"
Bij PBST Opleidingen kunt u uit verschillende typecursussen voor kinderen kiezen. Voor ieder kind de juiste cursus! U kunt hierbij een keuze maken uit wel of geen persoonlijke begeleiding.

Let op: Voor kinderen met dyslexie of een andere leerstoornis die het lastig maken typen te leren, raden wij de cursus "Typen met Dyslexie voor Kinderen" aan.

Typecursus op locatie (met begeleiding)

"Typen op de Computer"

Belangrijk: Inschrijven voor de cursus "Typen op de Computer" kan alleen nog voor de cursus die start in september 2009 gegeven. Met ingang van 2010 wordt deze cursus opgesplitst in een cursus "Typen" ("Cursus Typen voor Kinderen") en een cursus "Word".

"Cursus Typen op de Computer"

Dit is onze meest uitgebreide cursus. Behalve typen met 10 vingers blind leert uw kind alles over Microsoft Word. Uw zoon/dochter maakt ieder dag zijn/haar huiswerk (online) en één keer per week bezoekt hij/zij de les. De docent(e) begeleidt uw kind tijdens de wekelijkse lessen en geeft het de persoonlijke aandacht die het nodig heeft. Hij/zij krijgt daar instructies van de docent(e), problemen worden doorgenomen, er wordt een toets afgenomen, de nieuwe letters worden geleerd en er wordt uitleg gegeven over een onderwerp van Microsoft Word. Kortom een heel complete cursus. De cursus wordt afgesloten met het examen voor het erkende diploma "Typen op de Computer".

Het examen
Het examen zal bestaan uit het typen van enkele teksten en het maken van opdrachten in Microsoft Word 2003. Voor deze versie is gekozen omdat de meeste scholen en bedrijven hier mee werken. Voor het oefenen van de opgegeven opdrachten is het voor uw zoon/dochter derhalve heel fijn als zij hun oefeningen kunnen maken in Microsoft Word 2003 of eerdere versies. Ook het examen zal worden afgenomen met de versie 2003 van Microsoft Word.

De cursus "Typen op de Computer" wordt gegeven op scholen en in het cursuslokaal van PBST Opleidingen, te Veghel. Informeer of onze cursus ook gegeven wordt op de school van uw kind of een school bij u in de buurt.

Kenmerken cursus met begeleiding:

- Cursus start twee keer per jaar (januari/september)
- Eén keer per week is er les
- Huiswerk wordt gemaakt in Microsoft Word.
- Vragen kun je aan de docent persoonlijk stellen

Belangrijk: men dient te beschikken over (goedwerkende) internetverbinding en over Microsoft Word 2003 (of een eerdere versie)!

typen typen, opleiding, typecursus, typcursus, kinderen, volwassenen, cursus, leren typen, 10-vingersysteem blind typen, 10 vingers typen, typen Uden, typen Veghel, typen Vorstenbosch, typen Erp, typen Mariaheide, typen Uden, Veghel en omstreken, typen met begeleiding, typeles, typles, begeleiding, training, typen leren, computer, typen op de computer, typen op de pc, toetsenbord, typen kind ouder, typecursus kind - ouder, typecursus ouder û kind, typen op de pc, toetsenbord, sneller typen, RSI, typen en RSI, typen voor volwassenen, typen voor kinderen, Word 2003, Word 2007, tiepen, dyslexie, dyslectisch, dyslecten, dislexie, dislektie, typen op school, typecursus op school, typen voor bedrijven, typecursus voor bedrijven. typediploma, diploma, erkend diploma, erkend typediploma, certificaat, typecertificaat, internetcursus, typecursus online, typen via internet.


Patrick Smolders

Slimmer en sneller werken gaat soms over heel basale dingen. Over sneller typen bijvoorbeeld. Ik ben verbaasd om te zien hoe langzaam sommige mensen typen, terwijl het toetsenbord voor hen toch steeds meer een belangrijke manier van communiceren is. Secretaresses zijn zonder uitzondering snelle typers, maar duurbetaalde managers vaak niet. Dat kan beter.

Waarom is snel typen zo belangrijk?
Snel typen is belangrijk. Een gemiddelde manager ontvangt per dag tegen de honderd e-mails. En of dat nog niet erg genoeg is, verstuurt ze er zelf ook nog eens 34 per dag. Vierendertig e-mails schrijven per dag is nogal wat. Al die letters, al die punten, al die komma's en harde returns moet je allemaal zelf intypen.

En naast die e-mails schrijf je dan nog rapporten, plannen, evaluaties, opdrachten, brieven en wat al niet meer.

Als je 50 tekens per minuut typt, ben je 12 minuten bezig met het intikken van een e-mail, die mij 2 minuten zou kosten. Dat scheelt 10 minuten per e-mail!

Hoe leer je dan sneller typen?
Als je vroeger op school geen typecursus hebt gedaan, heb je helaas een achterstand. En die is lastig in te halen. Leren typen staat bij weinig mensen in het lijstje met dingen waar ze naar uitkijken om dat nog eens te mogen doen. Toch kan het wel, dus ik zet een paar opties voor je op een rijtje.

1. Leer blind typen in een halve dag
Patrick Smolders van PC Basis heeft een heel bijzondere training blind typen gemaakt. Met een uitgekiend systeem kan hij je in letterlijk een halve dag leren om blind te typen. Na die halve dag is je typesnelheid nog niet hoog, maar zelfs geblindoekt weet je alle toetsen te vinden, aldus Patrick. Vervolgens is het een kwestie van elke dag zelf een kwartiertje oefenen.

Mocht je nou enige scepsis op voelen borrelen, dan ben je niet de enige. Ik heb dus maar eens een paar van zijn deelnemers gebeld. En wat bleek: zij waren enorm tevreden over deze manier van leren typen! Eén van hen heeft Patrick zelfs betaald om een complete Engelstalige versie van zijn systeem te ontwikkelen.

In de linker kantlijn van zijn website vind je een menu-item 'blindtypen': www.pc-basis.nl


Instituut Pica

Onze cursus werkt volgens het 'tienvingersysteem blind'. Hierbij worden alle vingers gebruikt, zonder op het toetsenbord te hoeven kijken. De kinderen dekken daarvoor de toetsen af met verschillende kleuren. Aan de hand van de kleuren weten ze welke vinger er moet worden gebruikt, zonder te kunnen zien welke letter eronder zit. Dit systeem werkt perfect. Juist ook omdat we het aantal letters stapje voor stapje opbouwen.

Na 20 weken heeft uw kind een uitstekende typevaardigheid. In die periode heeft uw kind het toetsenbord grondig leren kennen, ervaring opgedaan met het werken in een tekstverwerkingsprogramma en heeft het inzicht gekregen in de indeling van in de praktijk veelvoorkomende documenten. We werken naar een niveau van ten minste 120 aanslagen per minuut en dat met een hoge mate van nauwkeurigheid.

Dat de kinderen het leuk vinden en blijven vinden, blijkt onder andere uit het zeer hoge aantal cursisten dat aan het eind van de cursus wordt beloond met een diploma wegens het met goed gevolg afleggen van de eindtoets. We hebben de ervaring dat elke cursist het einddoel namelijk kan halen.

Uw kind heeft levenslang plezier van een goede typevaardigheid. Dit is van grote waarde, zowel op school als in een toekomstige werkomgeving. Denk maar eens aan het uittypen van opstellen, uittreksels of werkstukken, het verzenden van e-mail en vooral aan het werken met allerlei computerprogramma's. Verder helpt een goede typevaardigheid een muisarm en andere RSI-klachten voorkomen.


  Typelessen
1 Online gratis Typecursus I
2 Blind Typen Cursus
3 Foutloos Typen
4 Dubbeltypen

Typespelletjes
Alle toetsen in een zin
Leuke Links

  Informatie over typen
Met welke vingers type je

Typevaardigheid vergroten
Tips om goed te leren typen
Haal het beste uit je typecursus
De waarde van je typevaardigheid
Overzicht typecursussen
Over het typenKies je eigen gratis typecursus op typeles-typeles.nl